• Three large mountain peaks to the west are echoed in the three main gables of the roof. In the valley beyond the home site is a pasture for grazing animals.

  • This approach view shows the homestead of a large conservation ranch. The home has been designed with a timeless quality to last for many generations.

  • This was the second concept sketch for the home and is essentially exactly what was built.

  • A Buddha statue greets visitors as they step inside the front door. Beyond is the dining room and to the right is the kitchen.

  • In the kitchen, the view from the stove looks through the dining room aquarium on axis with the fireplace beyond. The kitchen island provides a convenient place for informal meals.

  • The curving timbers of this room were cut from mature Douglas Fir logs reclaimed from a fire. The house was built the same way as timber-framed structures from centuries ago.

  • Here a bookshelf is tucked into the passage between two rooms. Another window seat can be seen on the end of the dining room beyond.

  • Within the larger spaces are many smaller spaces, like this window seat. It provides a feeling of intimacy and allows for seclusion and inclusion at the same time.

  • The main entertaining rooms are two steps higher than the entryway and hallway. They are all open to each other.

  • The master bedroom has its own cozy fireplace as well as magnificent views of the mountain peaks outside the windows.

  • The master bathroom is filled with natural light from high windows that flank most of the roof ridge. The room where one starts the day should be filled with inspiration, natural light, and even views.

  • The hallway on the main level is paralleled by a bridge on the second level that connects across the entryway and great room to a smaller and more intimate family getaway at one end.

 Before
Back Forth

Before

Mountain Ranch

Three large mountain peaks to the west are echoed in the three main gables of the roof of this conservation ranch. In the valley beyond the home site is a pasture for grazing animals. The home has been designed with a timeless quality to last for many generations. The curving timbers of the main space were cut from mature Douglas Fir logs reclaimed from a fire. The house was built the same way as timber-framed structures from centuries ago.

Within the larger spaces are many smaller spaces to provide for seclusion and inclusion at the same time. The hallway on the main level is paralleled by a bridge on the second level that connects across the entryway and great room to a smaller and more intimate family getaway at one end.

The master bedroom has its own cozy fireplace as well as magnificent views of the mountain peaks outside the windows. The master bathroom is filled with natural light from high windows that flank most of the roof ridge. The room where one starts the day should be filled with inspiration, natural light, and even views.

  • Date April 13, 2017
  • Tags Homes